Smelt die volgende saam:
10 k suiker
10 k kookwater
3 teelepel engelse sout
3 teelepel wynsteensuur
4 teelepel sitroensuur
Gooi hierdie mengsel kokend oor maroelas. Laat oornag
staan.
Syg die volgende oggend deur. Hou sap in yskas en verdun
na smaak met yswater om te drink.
Let wel! Jy kan dieselfde maroelas weer gebruik en die resep
weer oor maak. Dit kom net so lekker. Of jy kan die
volgende daarmee doen:
10 liter water 1,5 kg (7 ½ x 250 ml) witsuiker
1 koekie (25g) saamgeperste gis 50 ml rosyntjies met pitte
1 bottel (750 ml) lemoen- of suurlemoenkwas
750 ml sodawater
50 ml gemaalde gemmer
Gooi die water in die houer waarin die bier aangemaak moet
word.
Roer die suiker daarin totdat dit opgelos is. Verkrummel die
suurdeeg daarin.
Voeg die rosyntjies, lemoenkwas, sodawater en gemmer by
en roer tot gemengm
Laat die mengsel 24 uur lank by kamertemperatuur staan.
Roer dit af en toe om.
Suig die mengsel na 24 uur deur en gooi dit in houers. Spoel
die rosyntjies af en gooi 'n paar in elke houer, indien verkies.
Laat die bier 12 uur lank by kamertemperatuur staan en plaas
dit dan in die koelkas.
Lewer 13 liter gemmerbier
1 blikkie kondensmelk
170g blikkie ingedampte melk
7 ml vanielje geursel
10 ml sterk kitskoffiepoeier (aangemaak met bietjie
kookwater)
12,5 ml gliserien
250 ml Whisky
Meng bestanddele, gooi in 'n bottel en verseël.
Laat staan minstens 7 dae lank.
Skud gereeld.
Kneus 60g gemmer en kook in 10 liter water.
Giet in 'n vaatjie en voeg 1 kg suiker, 30g kremetart en 2 dungesnyde
suurlemoene by.
Wanneer die mengsel afgekoel het tot lou,
voeg 30g suurdeeg by en laat 12 uur staan.
Syg deur, gooi in erdekanne of bottels en kurk toe.
Na 36 uur sal dit gereed
wees vir gebruik.
500ml suiker
250ml water
250ml vars suurlemoensap
Meng die suiker en water in 'n kastrol en verhit dit stadig terwyl dit aanhoudend geroer word totdat die suiker opgelos is. Verhit die stroop tot kookpunt en laat dit 5 minute lank kook oor matige hitte sonder om te roer. Laat die stroop afkoel en voeg die suurlemoensap by. Syg die limonade deur 'n moeseliendoek en bêre dit in 'n houer met 'n deksel in die yskas. Bedien die limonade deur 30ml van die suurlemoenstroop by 'n glas yswater te voeg.
Lewer ongeveer 600ml onverdunde stroop.
3 rooibostee sakkies
1 liter kookwater
30-45ml heuning
60ml suurlemoens
suurlemoenskyfies
Laat trek teesakkies ongeveer 5 minute in water. Verwyder en laat tee effens afkoel tot louwarm. Voeg heuning by en roer tot opgelos. Voeg suurlemoensap by en verkoel tot yskoud. Sit voor op ys met ekstra suurlemoenskyfies.
Bestandele:
4 groot pynappels se skille
7 liter warm water
1.2kg wit suiker
12 rosyne
10g aktiewe of kitsdroë gis
Was pynappelstukke goed en plaas dit in 'n groot emmer met 'n deksel. Voeg die water en die suiker by en roer die mengsel totdat al die suiker opgelos is. Voeg die rosyne en gis by, sit die deksel op en laat die mengsel ongeveer 12 uur lank op 'n warm plek gis. Syg die mengsel deur en giet die filtraat in plastiekkanne of bottels. Plaas van die rosyne in elke kan en verseël dit. Bewaar die bier in die yskas.