2 groot bossies beet
8 - 10 uie
6 eetlepels Sterk kerriepoeier
1.5 kgm Suiker
1.5 liter bruin asyn
sout en peper na smaak
3 eetlepels Olie
4 eetlepels Maizena
Kook beet tot sag en rasper
Braai uie in olie tot ligbruin. Voeg by beet.
Voeg kerriepoeier, suiker, asyn, sout en peper by. Bring tot
kookpunt
Meng maizena in water en voeg by. Prut tot verdik.
Bottel warm en bêre.
Bestandele:
3 uie
10 ml kerriepoeier
2 knoffelhuisies
5 ml mosterdpoeier
500 ml opgesnyde brandrissies/peppadews
5 ml fyn gemmer
250 ml bruin asyn
5 ml gemengde kruie
750 ml appelkooskonfyt
5 ml sout
Skil uie en knoffel en maal saam met die rissies. Voeg asyn
by en kook dit ‘n paar minute lank.
Roer res van die bestanddele by, verhit stadig tot kookpunt.
Laat kook +- halfuur tot dik; roer gereeld
Bottel warm en verseël dadelik.
Bestandele:
1kg Geel perskes
4 gekerfde groot uie
1 groot gekerfde groenrissie
1 koppie sultanas of pitlose rosyne
25 ml kerrie
15 ml sout
5 ml fyn gemmer
5 ml fyn koljander
7 ml “crushed” knoffel
15 ml borrie
3 koppies suiker
50 ml mielieblom
12.5 ml mosterd
1 bottel asyn (750 ml)
Sny die perskes in snippers en kook in mikrogolf tot matig sag.
Kap uie en rissie - moet dit nie te fyn kap nie dit moet grof
wees.
Meng die speserye met 'n bietjie water.
Gooi suiker by asyn en verhit. Roer dit dan tot die suiker begin
oplos.
Voeg speserymengsel by. En kook vir 15 minute.
Voeg die rosyne by.
Voeg perskes, gekapte uie en rissie by. Kook tot sag in die
bogenoemde mengsel.
Voeg die mielieblom, wat met die sap van die gekookte
perskes aangemaak is, by. Kook tot piekels/blatjang verdik.
Gooi in gesteriliseerde bottels of flesse terwyl dit nog warm
is en maak dit dadelik toe
Bestanddele
1 kg ryp vye, geskil
1 kg (1,250 ml) suiker
100 ml water
2 kruienaaltjies
Metode
Sny die geskilde vye in kwarte. Plaas die vye, suiker, water en naaltjies in ’n kastrol.
Verhit en hou aan roer tot die suiker gesmelt het. Die mengsel moenie begin kook voor die suiker heeltemal gesmelt het nie.
Doop ’n kombuiskwas in ’n bakkie koue water en vee die suiker wat teen die rand van die kastrol opkook daarmee af.
Laat die konfyt oor ’n lae hitte vir sowat 30—40 minute prut.
Skep skuim af wat vorm soos konfyt kook. Hoe stadiger die konfyt kook, hoe mooier is sy kleur.
Plaas ’n bordjie in die yskas. Drup van die warm stroop op die koue bord. Trek jou vinger deur die stroop en as die spoor daar bly, is die konfyt reg.
Skep die warm konfyt in gesteriliseerde flesse. Maak toe en laat onderstebo afkoel.