kos disse

hoenderbredie

Bestandele:

1 kg Hoender

Sout & Peper

1 Pakkie Sampioensop

250 ml macaroni

125 g botter of margarien

2 uie in blokkies gesny

4 tamaties in blokkies gesny

125 ml ongesifte koekmeelblom

200 ml Water

250 ml Kaas


Geur hoender met sout & peper en kook tot sag. Ontbeen en

sny vleis in stukke.

Vul hoendersous met water aan tot 625 ml. Voeg soppoeier

by, roer gereeld & kook tot dik.

Kook macaronistukkies in soutwater to sag & dreineer.

Smelt botter in 'n groot kastrol. Voeg uie by & braai tot sag.

Voeg tamaties by & kook 'n rukkie.

Meng meel met water en roer by tamatiesous. Voeg sop by &

roer tot gemeng. Voeg hoender, kaas & macaroni by, meng

en laat 'n paar minute prut.

Sit warm voor met rys en 'n slaai. (6 - 8 persone.)

maalvleisgereg

Bestandele:

500 g maalvleis

250 ml koue water

5ml sout

2 ml peper

100 ml blatjang

250 ml rou rys afgespoel

Uie soos verkies

410 g minestronesop

285 g geroomde sampoeine

500 ml kookwater


Meng maalvleis, koue water, sout, peper. Kook vinnig sonder

deksel, tot vloeistof weg is.


Skep maalvleis in 'n bak. Smeer blatjang oor, Strooi rys oor,

Strooi sop oor, dan sampioene en laaste kookwater.

Sit deksel op of foelie.

Bak 1 ½ uur by 180° C

melkkos

Bestandele:

125 g spaghetti, in korter stukkies gebreek (macaroni sal ook werk)

150 ml koekmeel

5 ml sout

50 ml witsuiker

1l melk

3 ekstra groot eiers, geskei

50 ml margarien

3 ml vanieljegeursel

1 ml amandelgeursel (indien verkies)


Kook die spaghetti in genoeg vinnig kokende soutwater tot

gaar en dreineer

Meng die droe bestanddele en meng met 250ml koue

melk. Klits die eiergele en voeg by.

Verhit die res van die melk en die botter. Voeg 'n klein

bietjie hiervan by die meelmengsel en roer dan alles by die

res van die melk.

Verhit oor lae hitte tot die mengsel kook en verdik. Roer

gedurig om te verseker dat die eiers nie skif op die bodem

nie. Voeg die spaghetti by

Klits die eierwitte tot dit sagte punte vorm en vou saam met

die vanielje- en amandelgeursel by die gaar melkkos in.

Strooi kaneelsuiker oor en dien op in sopborde met ekstra

suiker indien verkies

Genoeg vir 4 mense (Ek maak dit sommer in die mikrogolf -

baie minder kans vir flops)

soet-suur hoendervlerkies

Bestandele:

12 hoendervlerkies

½ koppie kookolie

1 gerasperde ui

1 teel vars knoffel

1 teel vars gemmer

1 koppie tamatiepuree

1 koppie tamatiesous

½ koppie asyn

¼ koppie Worcestershire sous

½ koppie bruinsuiker

1 teel chilli pasta

1 teel suurlemoenpeper

2 teel vars suurlemoensap

1 koppie water

sout na smaak


Verhit die olie in 'n pot

Soteer ui, knoffel en gemmer vir 4-5 minute

Roer oorblywende bestanddele by (behalwe hoendervlerkies)

en prut vir 20 minute. Verwyder van hitte en laat heeltemal

afkoel.

Gooi oor hoendervlerkies en marineer in yskas oornag.

Bedrup kort-kort terwyl vlerkies gebraai word.

souskluitjies

Bestandele:

Kluitjies:

250 ml koekmeelblom

10 ml bakpoeier

2 ml sout

50 ml margarien / botter

1 eier

100 ml melk

Sous:

500 ml kookwater

25 ml margarien / botter

kaneelsuiker


Sif droë bestanddele saam. Vryf 50 ml margarien in tot

mengsel soos broodkrummels lyk.

Klits eier en melk saam, roer by meelmengsel in en meng tot

'n sagte deeg.

Voeg nog melk by indien nodig.

Verhit water en 25 ml margarien tot kookpunt.

Skep lepelsvol deeg in kokende water. Sit deksel op en laat

kook 15 minute. Moenie deksel oplig terwyl kluitjies kook nie.

Skep kluitjies met 'n gleuflepel uit in 'n diep opskepskottel.

Strooi kaneelsuiker oor.

Kook water waarin kluitjies gaar gemaak is weer. Voeg

kaneelsuiker by en giet oor kluitjies. Jy kan nog water

byvoeg indien nodig.

biryani

Bestandele:

600-700g Lam vleis

3 Koppies rys

4 Koppies uie

1 Eetlepel gekapte gemmer

1 Eetlepel gekapte knoffel

1 Eetlepel chilli poeier (of kurrie poeier)

6 Naeltjies

1 Teelepel Kaneel

6 Pele Kardemom (1/2 Teelepel poeier)

1/2 Teelepel neutmuskaat

1 Koppie Jogurt

1/4 Koppie Olie

Swart Peper-korrels na smaak (1/4 Teelepel)

Sout na Smaak

Cashew Neute vir garnering


Benodighede:

Foelie

Glasbak

Pan (met ‘n deksel)

Pot

Hout-Spane

Mes

Rol papier


Metode:

Sny die lam vleis in klein blokkies.

Was die rys en laat staan dit in ‘n bak water.

Verhit die olie in ‘n groot pan en braai die helfde van die uie tot ‘n goue bruin kleur.

Verwyder die uie met ‘n hout lepel en plaas op papier, vir die olie om te dreineer. Sit dit een kant.

Verwyder meeste van die olie wat in die pan is. Een teelepel olie is genoeg.

Braai die res van die uie in die olie, tot dit sag is.

Gooi die chili poeier in en braai vir ‘n minuut.

Gooi die res van die speserye in en braai vir ‘n verdere 2-3 minute.

Gooi die vleis by en roer goed, tot die vleis na ‘n brein kleur verander.

Stel die hitte af en las die jogurt by. Meng goed.

Gooi ‘n halwe koppie water by en plass deksel op die pan. Laat dit kook vir 15 minute op middelmatige temperatuur.

Verwyder die deksel en laat kook die pan tot alle vloeistof in ‘n dik sous verander.

Terwyl die sous kook , verhit ‘n pot met 15 koppies water en sous vir die rys. Kook tot die rys sag is en dreineer goed.

Verhit die oond  na 190*C  (180*C – 200*C).

Pak nou die bestandele in ‘n oond-veilige glas bak soos volg:

-een laag rys

-een laag vleis

-gebraaide uie

-een laag rys

-gebraaide uie

Herhaal die proses as nodig

beestert potjie

Bestandele:

2 beessterte opgesny 

4 wortels in dik skywe gesny

3 medium gekapte uie 

1 blikkie botterboontjies

sout 1 pakkie beesstertpoeier

250ml beesboeljon 

4 aartappels in dik skywe gesny

250ml groenertjies 

250g sampioene

6 murgpampoentjies in skyfies 

2 uie in skywe gesny


METODE:

Verbruin die beesstert in ´n warm pot met olie en gekapte uie. 

Voeg sout by. Voeg soppoeier en boeljon by. Voeg water by en laat prut vir 2½ uur. 

Skep vet af. Voeg laag aartappels en wortels by. 

Daarna n laag botter-boontjies met sous. Voeg laag ertjies rou sampioene, murgpampoentjies en laag uieringe. 

Maak pot toe en prut vir ± ¾ uur. 

Maak kluitjies en pak bo-op. 

Sit deksel terug en prut vir 15 minute sonder om deksel te lig 

Bedien 10 person 

skenkel potjie

Benodighede:

Gebruik ‘n no. 3 of no. 4 potjie.

2 kg lamskenkels

sout en swartpeper na smaak

4 medium uie – opgekerf

4 knoffelhuisies – fyn opgekerf

2 x 410gm blikkie geskilde, opgesnyde tamaties

1 x 410gm blikkie “chick peas”

1 x 115gm blikkie tamatiepasta

1 groot botterskorsie, geskil en in blokkies gesny

(Na gekerf moet dit ongeveer 800gm weeg)

'n koppie beesaftreksel opgelos in 250ml warm water

½ koppie rooiwyn

2 teelepels komyn

2 teelepels gemaalde koljander

2 eetlepels heuning

6 lourierblare

3 eetlepels witmeel

kookolie

YsterPot


Metode:

Voeg ‘n bietjie olie in die ysterpot en braai die vleis tot ligbruin.

Sout en peper die vleis en voeg ongeveer 400ml water by.

Kook die vleis oor matige kole vir ongeveer 'n uur en 'n half.

Terwyl jy wag vir die vleis, braai die uie saam met die komyn en koljander tot dit effe bruin is. (in ‘n dikboom pan).

Voeg die knoffel by en braai nog 'n bietjie.

Meng stadig die beesaftreksel, tamatiepuree, heuning, wyn en tamaties in en strooi die meel oor terwyl jy aanhou roer.

Voeg die lourierblare by en bring tot kookpunt.

Nadat die vleis 'n uur en 'n half gekook het, meng die inhoud van die pan met die vleis en plaas die “chick peas” en buttenut bo-op die vleis.

Sout die potjie liggies en kook vir nog ongeveer 30 minute.