Bestandele:
1 kg Hoender
Sout & Peper
1 Pakkie Sampioensop
250 ml macaroni
125 g botter of margarien
2 uie in blokkies gesny
4 tamaties in blokkies gesny
125 ml ongesifte koekmeelblom
200 ml Water
250 ml Kaas
Geur hoender met sout & peper en kook tot sag. Ontbeen en
sny vleis in stukke.
Vul hoendersous met water aan tot 625 ml. Voeg soppoeier
by, roer gereeld & kook tot dik.
Kook macaronistukkies in soutwater to sag & dreineer.
Smelt botter in 'n groot kastrol. Voeg uie by & braai tot sag.
Voeg tamaties by & kook 'n rukkie.
Meng meel met water en roer by tamatiesous. Voeg sop by &
roer tot gemeng. Voeg hoender, kaas & macaroni by, meng
en laat 'n paar minute prut.
Sit warm voor met rys en 'n slaai. (6 - 8 persone.)
Bestandele:
500 g maalvleis
250 ml koue water
5ml sout
2 ml peper
100 ml blatjang
250 ml rou rys afgespoel
Uie soos verkies
410 g minestronesop
285 g geroomde sampoeine
500 ml kookwater
Meng maalvleis, koue water, sout, peper. Kook vinnig sonder
deksel, tot vloeistof weg is.
Skep maalvleis in 'n bak. Smeer blatjang oor, Strooi rys oor,
Strooi sop oor, dan sampioene en laaste kookwater.
Sit deksel op of foelie.
Bak 1 ½ uur by 180° C
Bestandele:
125 g spaghetti, in korter stukkies gebreek (macaroni sal ook werk)
150 ml koekmeel
5 ml sout
50 ml witsuiker
1l melk
3 ekstra groot eiers, geskei
50 ml margarien
3 ml vanieljegeursel
1 ml amandelgeursel (indien verkies)
Kook die spaghetti in genoeg vinnig kokende soutwater tot
gaar en dreineer
Meng die droe bestanddele en meng met 250ml koue
melk. Klits die eiergele en voeg by.
Verhit die res van die melk en die botter. Voeg 'n klein
bietjie hiervan by die meelmengsel en roer dan alles by die
res van die melk.
Verhit oor lae hitte tot die mengsel kook en verdik. Roer
gedurig om te verseker dat die eiers nie skif op die bodem
nie. Voeg die spaghetti by
Klits die eierwitte tot dit sagte punte vorm en vou saam met
die vanielje- en amandelgeursel by die gaar melkkos in.
Strooi kaneelsuiker oor en dien op in sopborde met ekstra
suiker indien verkies
Genoeg vir 4 mense (Ek maak dit sommer in die mikrogolf -
baie minder kans vir flops)
Bestandele:
12 hoendervlerkies
½ koppie kookolie
1 gerasperde ui
1 teel vars knoffel
1 teel vars gemmer
1 koppie tamatiepuree
1 koppie tamatiesous
½ koppie asyn
¼ koppie Worcestershire sous
½ koppie bruinsuiker
1 teel chilli pasta
1 teel suurlemoenpeper
2 teel vars suurlemoensap
1 koppie water
sout na smaak
Verhit die olie in 'n pot
Soteer ui, knoffel en gemmer vir 4-5 minute
Roer oorblywende bestanddele by (behalwe hoendervlerkies)
en prut vir 20 minute. Verwyder van hitte en laat heeltemal
afkoel.
Gooi oor hoendervlerkies en marineer in yskas oornag.
Bedrup kort-kort terwyl vlerkies gebraai word.
Bestandele:
Kluitjies:
250 ml koekmeelblom
10 ml bakpoeier
2 ml sout
50 ml margarien / botter
1 eier
100 ml melk
Sous:
500 ml kookwater
25 ml margarien / botter
kaneelsuiker
Sif droë bestanddele saam. Vryf 50 ml margarien in tot
mengsel soos broodkrummels lyk.
Klits eier en melk saam, roer by meelmengsel in en meng tot
'n sagte deeg.
Voeg nog melk by indien nodig.
Verhit water en 25 ml margarien tot kookpunt.
Skep lepelsvol deeg in kokende water. Sit deksel op en laat
kook 15 minute. Moenie deksel oplig terwyl kluitjies kook nie.
Skep kluitjies met 'n gleuflepel uit in 'n diep opskepskottel.
Strooi kaneelsuiker oor.
Kook water waarin kluitjies gaar gemaak is weer. Voeg
kaneelsuiker by en giet oor kluitjies. Jy kan nog water
byvoeg indien nodig.
Bestandele:
600-700g Lam vleis
3 Koppies rys
4 Koppies uie
1 Eetlepel gekapte gemmer
1 Eetlepel gekapte knoffel
1 Eetlepel chilli poeier (of kurrie poeier)
6 Naeltjies
1 Teelepel Kaneel
6 Pele Kardemom (1/2 Teelepel poeier)
1/2 Teelepel neutmuskaat
1 Koppie Jogurt
1/4 Koppie Olie
Swart Peper-korrels na smaak (1/4 Teelepel)
Sout na Smaak
Cashew Neute vir garnering
Benodighede:
Foelie
Glasbak
Pan (met ‘n deksel)
Pot
Hout-Spane
Mes
Rol papier
Metode:
Sny die lam vleis in klein blokkies.
Was die rys en laat staan dit in ‘n bak water.
Verhit die olie in ‘n groot pan en braai die helfde van die uie tot ‘n goue bruin kleur.
Verwyder die uie met ‘n hout lepel en plaas op papier, vir die olie om te dreineer. Sit dit een kant.
Verwyder meeste van die olie wat in die pan is. Een teelepel olie is genoeg.
Braai die res van die uie in die olie, tot dit sag is.
Gooi die chili poeier in en braai vir ‘n minuut.
Gooi die res van die speserye in en braai vir ‘n verdere 2-3 minute.
Gooi die vleis by en roer goed, tot die vleis na ‘n brein kleur verander.
Stel die hitte af en las die jogurt by. Meng goed.
Gooi ‘n halwe koppie water by en plass deksel op die pan. Laat dit kook vir 15 minute op middelmatige temperatuur.
Verwyder die deksel en laat kook die pan tot alle vloeistof in ‘n dik sous verander.
Terwyl die sous kook , verhit ‘n pot met 15 koppies water en sous vir die rys. Kook tot die rys sag is en dreineer goed.
Verhit die oond na 190*C (180*C – 200*C).
Pak nou die bestandele in ‘n oond-veilige glas bak soos volg:
-een laag rys
-een laag vleis
-gebraaide uie
-een laag rys
-gebraaide uie
Herhaal die proses as nodig
Bestandele:
2 beessterte opgesny
4 wortels in dik skywe gesny
3 medium gekapte uie
1 blikkie botterboontjies
sout 1 pakkie beesstertpoeier
250ml beesboeljon
4 aartappels in dik skywe gesny
250ml groenertjies
250g sampioene
6 murgpampoentjies in skyfies
2 uie in skywe gesny
METODE:
Verbruin die beesstert in ´n warm pot met olie en gekapte uie.
Voeg sout by. Voeg soppoeier en boeljon by. Voeg water by en laat prut vir 2½ uur.
Skep vet af. Voeg laag aartappels en wortels by.
Daarna n laag botter-boontjies met sous. Voeg laag ertjies rou sampioene, murgpampoentjies en laag uieringe.
Maak pot toe en prut vir ± ¾ uur.
Maak kluitjies en pak bo-op.
Sit deksel terug en prut vir 15 minute sonder om deksel te lig
Bedien 10 person
Benodighede:
Gebruik ‘n no. 3 of no. 4 potjie.
2 kg lamskenkels
sout en swartpeper na smaak
4 medium uie – opgekerf
4 knoffelhuisies – fyn opgekerf
2 x 410gm blikkie geskilde, opgesnyde tamaties
1 x 410gm blikkie “chick peas”
1 x 115gm blikkie tamatiepasta
1 groot botterskorsie, geskil en in blokkies gesny
(Na gekerf moet dit ongeveer 800gm weeg)
'n koppie beesaftreksel opgelos in 250ml warm water
½ koppie rooiwyn
2 teelepels komyn
2 teelepels gemaalde koljander
2 eetlepels heuning
6 lourierblare
3 eetlepels witmeel
kookolie
YsterPot
Metode:
Voeg ‘n bietjie olie in die ysterpot en braai die vleis tot ligbruin.
Sout en peper die vleis en voeg ongeveer 400ml water by.
Kook die vleis oor matige kole vir ongeveer 'n uur en 'n half.
Terwyl jy wag vir die vleis, braai die uie saam met die komyn en koljander tot dit effe bruin is. (in ‘n dikboom pan).
Voeg die knoffel by en braai nog 'n bietjie.
Meng stadig die beesaftreksel, tamatiepuree, heuning, wyn en tamaties in en strooi die meel oor terwyl jy aanhou roer.
Voeg die lourierblare by en bring tot kookpunt.
Nadat die vleis 'n uur en 'n half gekook het, meng die inhoud van die pan met die vleis en plaas die “chick peas” en buttenut bo-op die vleis.
Sout die potjie liggies en kook vir nog ongeveer 30 minute.