30 ml Botter
200g (250ml) Suiker
2 Eiers
280g (500ml) Koekmeel gesif
10ml Koeksoda
188ml Melk
Knippe Sout
30ml Fyn Appelkoos Konfyt
30ml Bruin Asyn
Verhit oond tot 180°C. Room botter en suiker saam tot lig en romerig. Voeg dan die geklitste eier by en vou gesifte meel in.
Meng koeksoda met melk en voeg saam met res van die bestandele by die mengsel.
Skep dit in n gesmeerde oondbak van 22x18cm en bak vir sowat 40 minute.
Maak intussen die sous. Wanneer die poeding gaar is, haal uit en gooi dadelik die warm sous oor.
Sous
1 Blik ingedampte melk(Ideal Melk)
250 ml warm water
400g (500ml) Suiker
5ml Vanielje geursel
Gooi ingedampte melk, warm water en suiker in 'n kastrol. Bring dit to by kookpunt terwyl jy roer. Onthou die suiker moet gesmelt wees voor die mengsel kook. Voeg dan botter en die geursel by. Wanneer botter gesmelt is, gooi warm sous oor oor warm poeding. Jy kan voorsit met vanielje roomys of enigiets lekker.
Poeding Bestandele:
2 eiers ( by kamertemperatuur )
210 gm strooisuiker ( 250 ml)
15 ml appelkooskonfyt
150 gm koekmeelblom ( 315 ml)
knippie sout
5 ml koeksoda
30 ml botter
5 ml asyn
125 ml melk
Poeding Voorbereiding:
Klits eiers en strooisuiker deeglik saam tot lig en donsig.
Klits appelkooskonfyt by. Sif droë bestanddele 3 maal saam.
Smelt botter en voeg by asyn en melk.
Vou droë bestanddele beurtelings met melkmengsel by
eiermengsel in. Giet beslag in middelslag-gesmeerde
oondvaste skottel.
Bak in voorverhitte oond teen 180 Grade C vir sowat 45
minute.
Sous bestandele:
250 ml room
100 gm suiker ( 125 ml)
100 gm botter
125 ml Suid-Afrikaanse Brandewyn
Sous Voorbereiding:
Smelt sousbestanddele saam en giet bo-oor poeding sodra dit
uit die oond kom.
Steek gaatjies in poeding met vurk om sous te help intrek.
Dien warm op saam met room.
Beslag
2 koppies meelblom
2 teelepels bakpoeier
2 ml sout
Sif saam.
1 koppie suiker
4 eetl appelkooskonfyt
2 eiers
2 koppies melk
Klits suiker, konfyt en eiers baie goed saam en voeg
meelmengsel by.
Voeg 2 koppies melk geleidelik hierby.
3 eetlepels asyn
2 teelepels koeksoda
Meng en vou in mengsel in.
Bak in 'n groot skottel vir ongeveer 45 min by 200°C.
Sodra dit gaar is, haal uit oond en gooi sous oor.
Sous
2 koppies suiker
2 koppies melk
1 eetelepel vanilla
1 koppie water
125 ml botter
Kook alles saam en gooi oor warm poeding
1 pak. Tennisbeskuitjies
2 sakkies Orley Whip
sjokolade versiersuiker
1 koppie sterk, swart koffie - koud
Week beskuitjies vinnig in koue koffie.
Gooi 'n dun lagie versiersuiker en dan lagie room.
Rasper dan Peppermint Crisp oor elke lagie room.
Boonste laag room. Versier met vermicilli of peppermint crisp.
1 Blik Kondensmelk
1 Blik Kookwater
3 Eetlepelsvol Goue Stroop
6 Koppies Suiker
1 Koppie Koekmeel
1 Eetlepelvol Asyn
250 Gram Wit Margerien (Wooden Spoon)
1/2 ('n Halwe) Teelepelvol Cream of Tartar
1 Teelepelvol Vanilla Essence
Meng alles behalwe Cream of Tartar en Vanilla.
Kook alles op Hoog in Mikrogolf Oond - Kook vir 8 minute.
Roer goed.
Kook vir 6 minute.
Roer 1/2 Teelepelvol Cream of Tartar in bietjie water opgelos
by. Kook vir nog 20 minute.
Roer goed en voeg Vanilla by en klop flink tot dik.
Gooi in gesmeerde 30 by 45 cm pan uit. Koel af en sny in blokkies.
Deeg:
2 Koppies meel
125 gm Margarien
4 Eetlepels appelkooskonfyt
1 Desertlepel koeksoda
Knippie Sout
Smelt margarien en voeg koeksoda en konfyt by.
Meng met meel en sout. Gooi nou stroop in 'n groot bak, bv.
oondpan.
Skep groot lepelsvol deeg in die stroop. Bedek met foelie.
Bak 25 min. By 180°.C
Stroop:
6 Koppies water
2 Koppies suiker
2 Teelepels margarine
2 Teelepels vanielje
Meng die stroop se bestanddele in 'n kastrol en kook vir 5 minute.
Hou dit daarna warm
Bestandele:
500 ml fyngemaakte pampoen
250 ml bruismeel
10 ml bakpoeier
2 ml sout
kookolie
15 ml botter
325 ml suiker
200 ml melk
40 ml mielieblom
175 ml koue water kaneel
Meng pampoen, bruismeel, bakpoeier, sout en eier deeglik.
Skep teelepels in warm kookolie. Braai goudbruin en gaar.
Dreineer op bruinpapier en skep op opdienskottel. Verhit die
botter, suiker en melk tot kookpunt.
Los mielieblom in water op en roer in 'n straaltjie by
melkmengsel. Verhit tot kookpunt en skep oor koekies. Dien warm op.
Bestandele:
2 pakkies tennis beskuitjies
2 pakkies suurlemoen jellie
1 blikkie ideal melk
3 koppies kookwater
1 blik pynappelmoes
Verkoel die ideal melk tot goed koud, maar moet nie laat ys
nie.
Maak jellie aan met kookwater en laat afkoel, maar moenie
dit laat stol nie.
Klop ideal melk tot styf, voeg by jellie en pynappelmoes en
klop goed.
Pak beskuitjies en ideal melk mengsel in lae en eindig met 'n
laag beskuitjies gefrummel bo-op.
Stroop:
1 koppie suiker
2 koppies water
1 teelepel bottter
½ teelepel vanielje essens
Kook tot stroop.
Koek:
1 koppie koekmeel
1 teelepel bakpoeier
knippie sout
1 eetlepel botter
2 teelepels suiker
1 eier
Vryf botter in droë bestanddele. Maak aan met geklitste eier
- deeg moet rolbaar wees - voeg bietjie melk by indien te styf
Rol deeg uit in reghoek en smeer appelkooskonfyt oor. Rol
op soos rolkoek
Gooi stroop oor en bak by 180grade vir 40 min of tot bruin
en gaar
Bedien met vla.
Bestandele:
1 koppie sago
4 eeteel suiker
2 eeteel margarien
5 koppie melk
3 eiers
Kook sago in melk tot gaar. Gooi suiker en margarien by, dan
geklitste eiers. Bak tot bruin.